New Detail

AI i plånboken: Unga svenskar redo för att anförtro sin ekonomi till artificell intelligens

10/09/2024

Press Release Image

Stockholm, Sverige – 10 september – Enligt en ny studie [1] som presenterades på Visa Payments Forum Europe avslöjas en tydlig generationsklyfta i attityder till AI:s roll inom privatekonomi: Unga omfamnar, äldre tvekar.

Undersökningen visar att medan AI vinner mark i alla åldersgrupper, är unga vuxna betydligt mer bekväma med att anförtro sin ekonomi till den framväxande teknologin. Till exempel skulle nästan 40 % av de mellan 18-34 år sätta sin tillit till AI för att hantera en låneansökan. Detta kan jämföras med ett betydligt lägre förtroende bland den äldre generationen (65+), där motsvarande siffra är 24%. Förtroendet för AI sträcker sig över en rad olika ekonomiska uppgifter, där unga vuxna är betydligt mer benägna att anamma AI för att betala räkningar, ansöka om bolån, automatisera investeringar och till och med fatta beslut om aktiemarknaden, jämfört med den äldre generationen.

Generationsskiftet handlar inte bara om en preferens för den senaste tekniken. Den yngre generationen ser även konkreta fördelar med AI:s förmåga att effektivisera och skydda sitt ekonomiska liv. Närmare hälften (48%) av unga vuxna uppger att de inser potentialen med AI för att upptäcka potentiella bedrägerier och samtidigt skydda deras pengar. En tredjedel (32%) anser dessutom att AI kan förbättra säkerheten när det kommer till internetbanker och betalningar, vilket visar på en stark tro på AI:s förmåga att skapa ett tryggare och säkrare digitalt finansiellt landskap.

Unga vuxnas förtroende i att hantera, effektivisera och skydda sina ekonomiska tillgångar genom AI, återspeglas också i en ökad optimism för tekniken på ett bredare plan. Närmare en tredjedel (31%) av de svarande uppger att man har större tilltro på AI än vad man hade för bara ett år sedan, vilket tyder på en snabb förändring i uppfattning och acceptans.

”För den yngre generationen handlar det om att kunna betala omedelbart, sömlöst och med hjälp av AI", säger Fredrik Lindquist, chef för Visa Sverige. "Med sin tekniskt kunniga inställning och efterfrågan på banbrytande upplevelser är de redo att leda utvecklingen mot att revolutionera framtidens betalningar. Frågan är om resten av världen kommer att hänga med?"

Den potentiella ekonomiska effekten av den AI-drivna finansiella revolutionen är betydande. Enligt Visas uppskattningar kan européer spara upp till 250 miljarder euro årligen om de anammade digitala hanteringsverktyg som AI fullt ut[2].

"På Visa fokuserar vi på att ge konsumenter och företag de verktyg och det förtroende som behövs för att frigöra AI:s fulla potential inom betalningar", tillägger Lindquist. "Svenska konsumenter, särskilt unga vuxna, visar att framtidens hantering av privatekonomin är här, och den är intelligent, personlig och driven av teknik."

Om undersökningen

[1] Undersökningen genomfördes i mars-april 2024 med totalt 8000 respondenter i ett representativt urval från Frankrike, Italien, Spanien, Polen, Tyskland, Sverige och Storbritannien. Även 516 brittiska affärsbeslutsfattare tillfrågades.

[2] Analys och ekonomisk prognos utförd av Morning Consult för Visa i maj och juni 2024